Tilbage ved båden 31.10.2023

Så er vi tilbage på LUNA i Grenada Marine, St. Davids Bay, efter 7 måneders pause i det danske. Det har været godt at være tilbage og se familie og venner, samt nyde den forholdsvis gode danske sommer. Pausen giver også kontrast til, at vi nu igen skal til at sejle i Caribien, med alt hvad det indebærer.

Orkansæsonen er ved at være slut, den løber indtil udgangen af november. Der er ikke længere større orkan-lavtryk på vej ovre fra Afrika. Til gengæld er der ekstraordinært varmt vand i hele Caribien og Den Mexikanske Golf. Det medfører en del aktivitet med torden og voldsomt regnvejr. Vores danske skybrud, med 15 mm på en halv time, kan godt gå hjem og lægge sig, her snakker vi op til 200 mm på 1-2 dage. Vi har oplevet nogle enkelte store byger, men intet alarmerende, og blandet med solskin og lammeskyer. Her er varmt, over 30 grader og høj luftfugtighed, det skal man lige vænne sig til.

Vi ankom med 3 kufferter, mest tilbehør til båden, og de nåede heldigvis alle frem. Vi havde udstyret kufferterne med elektroniske bagage-tags, og kunne følge at de var med hele vejen. Grenada har nogle komplicerede regler ang. bådudstyr som man medbringer eller får tilsendt. Man skal betale ny, høj moms, med mindre man går gennem processen med at blive registreret som “passing ship”. Det kræver en agent, der skal hyres, at udstyret holdes tilbage i tolden et par dage, og så en del papirarbejde. Vi havde vurderet at det alt i alt ville være billigere at betale fuld moms på den begrænsede liste, vi havde lavet over bådudstyr, så det gjorde vi. Tolderen var meget flink, tjekkede ikke kufferterne (hvor der ellers var andre ting, man kunne diskutere om det tilhørte kategorien bådudstyr) og accepterede listen, så efter betaling kunne vi gå igennem.

Dagen efter ankomsten gik vi ned for at se til LUNA. Hun havde det godt, udover at trænge til en ordentlig gang vask udvendigt. Samtidig tog vi en tur ind til hovedstaden, med en af de gode og hyppige busser, der spiller høj reggaemusik på vejen. Vi skulle ind og købe mobil dataadgang.

Lige nu bor vi i samme lejlighed, som vi også lejede før vi tog hjem i foråret, så vi kan frit rode maksimalt på båden. Her bliver vi boende indtil det planlagte løft i vandet d. 15.11., herefter bor vi på båden.

Der er en del, der skal ordnes inden LUNA kommer i vandet. Motoren skal gøres klar igen efter at være “vinterpreserveret”, dieseltanken skal færdiggøres, med nye pakninger på de 5 inspektionsluger, sejlene skal hentes og sættes på, kølen skal justeres, der skal klat-bundmales, ligesom skruen skal have maling, for at beskytte mod rurer. Alt skal testes, og tusinde andre småting, ikke mindst grundig rengøring overalt. Og når så hun er i vandet er der stadig ting, der skal gøres klar, watermaker mv. Der er altid noget at lave på en båd, for at holde den tip-top sejldygtig!

Nu klør vi på med forberedelserne i de kommende uger, og så står den på videre sejlads op langs de caribiske øer, når vejret tillader det – det har jo det sidste ord!

Leave a Reply