Barbados 20.12.2022 til foreløbig 5.01.2023

Helle og JaQy ankom med fly til Barbados 20.12.2022, for at mødes med LUNAs besætning.
Nu er det d. 05. januar og Leif og jeg (Helle) er her stadig nogle dage endnu inden vi er klar til at sejle videre til andre øer i Caribien.

Helle og JaQy ankom uden kufferter, men heldigvis med de 2 nye cykler, der skal med videre på rejsen. Kufferterne ankom først d. 26.12. Tiden indtil genforeningen med Luna d. 24.12 om morgenen blev brugt til udforskning af ankerpladser og tjek-ind formaliteter. En del af den første nat blev så også brugt på at snakke med Københavns Politi i fbm. episoden om eventuelle nødrakketter, der måske var set ved LUNA samt mails frem og tilbage til LUNAs satellit telefon. I virkeligheden viste det sig at være en europæisk raket der faldt i havet natten mellem d. 21. og 22.

Vi fik hurtigt bekræftet, hvad vi havde hørt på forhånd – ALT er meget dyrt på Barbados. Det er danske priser eller dyrere. Eneste undtagelse er nok prisen for at køre i bus.
Barbados er på størrelse med Bornholm og har ca 280.000 indbyggere. De har senest hørt under Storbritannien – og er først for nyligt blevet helt selvstændige. Barbados’ hovederhverv er turisme. Der kommer mange engelske og rige amerikanske turister. Derudover har Barbados en smule sukkerrør- og romproduktion samt lidt lokal dyrkning af frugt og grønt. Kombinationen af de rige turister og at Barbados skal importere det meste betyder at priserne er enormt høje. Det giver selvfølgelig problemer for en del af de lokale, som har svært ved at få råd til det mest basale. Ifølge en kvindelig tolder, ansat i Port St. Charles, så er det helt almindeligt at 50% af en families indtægt går til mad.

Busserne er en oplevelse. Det koster 3,5 BBD (= 1,75 US $) pr tur i bussen – uanset om man kører 2 stop eller hele øen rundt. Der findes dels nogle få statslige busser (blå med gul stribe), men dertil et hav af private busser (i mere eller mindre god forfatning). Prisen er den samme. Der er stoppesteder, men man kan også bare vinke til bussen ved vejen. De private kører stærkt og med fuld drøn på caribisk rap/reggae musik. Jo flere med, og jo flere ture de kører, jo mere tjener de, så der kan blive meget trangt i bussen.

Folk er utrolig venlige og hjælpsomme. Mange giver udtryk for at de er stolte af IKKE at bilde turisterne alt muligt ind, men at de gerne vil hjælpe med reel vejledning. Vi føler os trygge allevegne, også når man går alene på vejene om aftenen. Der er ikke meget kriminalitet, som der ellers er på mange andre øer i Caribien.

LUNA ligger nu for anker i Carlisle Bay ud for Barbados Yacht Club.
Her er helt klart turkisblåt vand, og bugten vrimler med liv, trods sejlbåde, jetski osv. Vi har en del havskildpadder, der holder til i vandet rundt om båden, og ind imellem kommer op for en mundfuld luft. Vi har også set fx Trigger fish, batfish og en stor Stingray ved båden.

Mellem jul og nytår var der kæmpestore dønninger i bugten, hvilket var en udfordring når vi skulle i land på stranden med gummibåd og kajak. Landgang skulle times meget præcist ifht bølgerne. Så vi prøvede flere kæntringer, ind til teknikken var helt på plads. Desværre røg skruen på vores påhængsmotor ved kontakt med en sten og vores kajak skal lappes. Her efter nytår er vandet mere roligt – dejligt når vi nu også er nødt til at ro i land, indtil vi får fat i en erstatningsskrue.

Det er blevet til et par udflugter på øen (udover til en Marine butik, og på jagt efter gas til at fylde i vores campingas-flasker), dels ned til øens kite-spot, med Tine og Fred, og dels til en historisk sukkerrørsplantage med rom-destilleri inde midt på øen. Slaveriet fik ikke mange ord med på vejen, men de skriver at det kommer snart.

Nu arbejder vi på at gøre det sidste klar, så vi kan sejle videre.
Et af jobs’ne er at skrabe alle mulige gevækster væk, som har sat sig fast under bunden i løbet af Atlantoverfarten. Det er fx vigtigt at få renset de forskellige vandindtag og udløb, der er under båden. Et eksempel er vandindtaget til ferskvandsanlægget – det er helt dækket til, så produktionen af ferskvand er noget nedsat. På et tidspunkt var der en Trigger fish, der mente at området under LUNA var dens territorium, så den jagede os agressivt væk, når vi forsøgte at komme til … Den har heldigvis fundet andre steder at være nu.

Desuden vil vi hurtigst muligt lave en (foreløbig) sejlads plan for foråret, som vi vil uploade til hjemmesiden, også hvis nogle skulle være interesserede i at sejle med en uge eller to. Vi regner med at flyve hjem til DK i april.

Solnedgang, Carlisle Bay

One Reply to “Barbados 20.12.2022 til foreløbig 5.01.2023”

Leave a Reply