Mere San Blas, Linehandlers gennem Panamakanalen, På land 5.4.-22.4.2024

Mere San Blas
San Blas er meget smukt, masser af øer med hvide strande, palmer og koralrev, så vi fortsatte ø-hoppene.

Ved øen Salardup blev vi kontaktet af to amerikanere, der gerne ville have os med en tur ind til fastlandet arrangeret af en Guna kaldet Mola Lisa. Der skulle være nogle flere for at turen blev til noget. Det blev en fantastisk god tur med Mola Lisa og Augustin som guider. Vi sejlede først ca 1 time i Mola Lisas båd ind til fastlandet. Herefter sejlede vi lidt af Sidra floden. Så fulgte en junglegåtur, der først gik igennem et område, hvor Gunaerne dyrker nogle områder med frugt og grønt. Desuden har de nogle begravelsespladser der. Gunaerne har ikke nogen bopladser på fastlandet. Ifølge Mola Lisa finder de det mere sikkert at bo på øerne, hvor der ikke er jaguarer, slanger og andre farlige dyr. Derefter gik vi langs floden op til et lille vandfald. Her kunne vi hoppe i floden fra nogle klipper. Da vi alle så ud til at nyde det friske flodvand syntes Mola Lisa, at vi skulle svømme tilbage til begravelsespladserne. Dejlig tur. Og så sluttede vi selvfølgelig med sejltur på floden ud til havet og tilbage til vores både ved Salardup, hvor vi blev sat af.

Vi havde flere gode oplevelser på andre øer med snorkling, middage med languster og conch (konkylie), Guna restaurant på øerne Esnasdup, Dog Island, Banedup m.fl. Desuden nogle irriterende flåter, som Helle og Leif havde tilranet sig. Vi sluttede af ved den rigtig gode koral-væg ved Western Hollandes, inden vi sejlede tilbage via Linton Bay og Cargoskibs P-pladsen ved Shelter Bay til Shelter Bay Marina.

Linehandlers gennem Panamakanalen
Tine og Leif var med som linehandlers på een dansk båd, der skulle igennem Panamakanalen. Og det lykkedes Helle at komme med på en anden dansk båd.
Linehandlers er dem, der på båden griber tovene, der bliver smidt ned til dem fra ansatte, der går på murene langs sluserne. De ansatte sørger for at tovene flyttes fremad efterhånden som vandet hhv. fyldes i/lukkes ud af sluserne. Linehandlerne sørger for at båden ligger som den skal. Det er god erfaring at få inden vi selv skal igennem Panama kanalen.
Det viste sig, at vi på den måde tilsammen fik erfaring med de forskellige måder man kan komme igennem Panamakanalen på.
Der skal altid en advisor med på en båd, der skal igennem kanalen. Advisoren skal samles op på et tidspunkt og en position man får tildelt i bugten foran indgangen til Panamakanalen. Advisoren bliver sejlet til positionen i en Pilote-boat og træder så fra Pilot-båden over i sejlbåden. Det er vedkommende der sørger for hele tiden at have kontakt til dem, der har det forkromede overblik over alle de skibe, der skal igennem kanalen. Og det er advisoren, der sikrer at kaptajnen får de nødvendige oplysninger for at komme igennem kanalen.
Ud over advisor skal der være 5 personer på båden – kaptajn og 4 linehandlers (over 18 år).  Der er klare regler vedrørende hvilken mad, der skal serveres for advisor og eventuelle professionelle handliners.

På Tine og Leifs båd var de 5 personer (+ 3 børn) som aldrig før havde prøvet at sejle gennem kanalen. På vejen op gennem de 3 sluser ligger man altid bag en meget stor båd, fx en tankbåd eller containerskib. De var 3 sejlbåde, der var bundet sammen, så de skulle kun modtage liner til den ene side, hvor de var yderst. Herefter sejlede de enkeltvis gennem Gatun søen (4-5 timer) direkte til de 3 sluser ned til Stillehavet. Her var de alene, så nu skulle linerne håndteres til begge sider. På nedturen ligger sejlbådene altid foran et af de store skibe, der tårner sig op tæt bag een. Altsammen blev gennemført på 1 dag.

På Helles båd havde kaptajnen og Helle ikke prøvet det før, men derudover var der 3 professionelle handliners med. Helles båd kom så sent afsted (blev udsat i flere omgange), så det betød at Helles båd skulle tilbringe en nat på Gatun søen, hvor man ligger ved en bøje. Advisoren overnatter ikke, men det gør de professionelle handliners. Næste morgen kommer en (evt ny) advisor igen. Helles sejlbåd var alene – dvs de blev ikke bundet sammen med andre sejlbåde. Så de skulle håndtere alle 4 liner selv. Og turen blev gennemført over 2 dage.

LUNA er kommet på land
Da vi havde sagt farvel til Tine den 17/4, begyndte vi for alvor på at forberede LUNA til at stå på land i mange måneder. Det vil bl.a. sige tømning af båden for mad og dåser (bortset fra enkelte vakuumpakkede eller uåbnede plastikbeholdere). Det meste sengetøj, håndklæder og tøj er blevet vakuumpakket. Rengøring udvendig og indvendig. Alle sejl og bimini er taget ned. Så meget tovværk og andet løst grej som muligt er pakket væk. Gummibåden er lagt og gjort fast på fordækket. Watermaker er blevet preserveret, motoren er preserveret, indledende aftaler om bundmaling lavet osv.
LUNA blev løftet på land vha. kranen i Shelter Bay Marina. Herefter bundrenset. Det er den mest grundige bundrens, vi endnu har oplevet – først 4 mand med skrabere efterfulgt af højtryksspuling. Herefter kørt med truck på plads i et “secured area”, hvor de klodsede båden op og satte diverse stativer op til støtte.

Der er meget varmt og fugtigt i Panama. Der er mindst 32 grader celcius udenfor. Inde i båden på land oplevede vi ofte 39 grader celcius. Og luftfugtigheden er enorm. Så vi har fået sat en affugter op. Den kører indtil luftfugtigheden kommer ned på 60%. Tilsyn med affugteren står “Boat Care” i Marinaen for. Det er inkluderet i den aftale, vi har lavet med dem om løbende at tjekke LUNA for om batterierne bliver ladet af solpanelerne, om det regner ind, for fugt, mug, dyr mv.

Siden vi fik installeret hydrogeneratoren (watt&sea) i december 2023 har vi været selvforsynende med strøm fra solpaneler, vindmølle og hydrogenerator. Og med vand fra vores watermaker. Desuden har vi ikke haft problemer med diesel eller motor siden slut januar 2024 – dejligt.

Vi sluttede af med en jungle-gåtur, hvor vi blev “tanket” op med synet og lydene fra brøleaber, tukaner, papegøjer, mm.
Planen er nu, at vi tager en tur til Panama og omegn for at se til LUNA samt være turister på land omkring okt-nov 2024. I februar 2025 skal LUNA bundmales, vi skal sejle gennem Panamakanalen og forberede den lange sejltur til Fransk Polynesien. Turen ud over Stillehavet forventer vi skal foregå i marts 2025. Mere om det senere …

Leave a Reply