LUNA er kommet i vandet 4.11.-18.11.2023

Vi er stadig i Grenada Marine. Det er stort set lykkedes at komme igennem alle de opgaver, vi vidste vi havde inden LUNA skulle i vandet: Motoren er gjort klar igen efter at være “vinterpreserveret”, dieseltanken har fået nye gummikork pakninger på de 5 inspektionsluger, sejlene er hentet og forsejl samt storsejl er sat på. Kølen er blevet justeret, idet Leif har sat en hjemmelavet specialdesignet nylon-plade på, skåret af et spækbræt (nu kan kølen igen lettere trækkes op og ned … skal selvfølgelig testes, når vi sejler). Vi har klat-bundmalet og skruen har fået maling, for at beskytte mod rurer. Vindmøllen har fået nye vinger. Ankerkæden har fået nye meter markeringer. Mange andre småting, tests og rengøring.

Og så var der lige noget af det uforudsete. De 2 bovpropel batterier havde valgt at stå fuldstændig af. Så vi skulle købe 2 nye 12v startbatterier. Dem, vi kunne købe her på Grenada, var selvfølgelig lidt højere end de gamle. Så Leif skulle lige tilpasse rummet under sengen, så batterierne kan være der. Og så viste det sig at styrepanelet til bovpropellen også var stået af. Heldigvis havde vi et i reserve! I januar måned 2023 oplevede vi nemlig at styrepanelet var ustabilt, så vi havde bestilt et nyt, som “Bjarkes logistik-service” havde sørget for at levere til Nina, som havde det med til LUNA i feb 2023. Men på det tidspunkt virkede styrepanelet, så vi skiftede det ikke. Nogen gange er man heldig!

Den 15. nov kom LUNA i vandet. Det gik fint. Mens LUNA hang i stropperne fra kranen i vandet tjekkede vi at den nye black-jack (= stævnrørspakning) der var sat på skrueakslen i motorrummet var tæt, så der kom ikke vand i båden og motoren kunne starte.
Nu bor vi på LUNA, der ligger ved kajen i Grenada Marine og vi fortsætter klargøringen.

Der kommer nogle kraftige regnskyl nogle gange. Desuden har der været nogle dage, hvor det har regnet kraftigt konstant. Det har betydet at nogle af vejene indimellem bliver oversvømmet. Der findes nogle meget dybe afvandingskanaler langs de fleste veje. Så vandet løber hurtigt væk. Her de sidste dage har vi set, hvordan der bliver gjort meget for at holde kanalerne klar til af lede vand væk. Det er et team-arbejde. Forrest går et par mænd med macheter. De fjerner meget af bevoksningen langs kanalerne. Efterfølgende kommer nogle kvinder, som fjerner alle grene mv. Så er afvandingskanalerne klar til mere regn.

Der bliver varmet op til jul her på Grenada. Mange steder er der pyntet op til jul. Og ikke mindst i busserne, der jo altid spiller høj reggae-musik, spilles der nu både julemelodier vi kender og ikke kender, men til gengæld er de ALLESAMMEN i en reggae version. Det hørte vi bl.a. forleden dag, da vi tog et par busser for at besøge Pearl Airport i nærheden af byen Greenville.

Pearl Airport var Grenadas første lufthavn. Bl.a. fra 1979 til 1983 var det Cubanerne der fløj til og fra lufthavnen, i oprindelige sovjetiske fly. Da amerikanerne invaderede i 1983 blev lufthavnen nedlagt og brugt til militære formål, og der blev i stedet anlagt en ny lufthavn – den internationale lufthavn, der benyttes idag. Der er lavet en slags park ved Pearl Airport, hvor man stadig kan se resterne af 2 cubanske / sovjetiske fly. Den oprindelige startbane eksisterer stadig og bruges i dag til diverse motorræs.

Vi fortsætter klargøringen med de sidste småting, venter på godt vejr, og vil tage på lidt flere udflugter inden vi sejler videre nord på.

Leave a Reply